Alle berichten van Hanke

Paddenstoelen en pompoenen

Paddenstoelen en pompoenen.

Herfst, de paddenstoelen schieten uit de grond. De pompoenen zijn geoogst. Het zijn de “vruchten” van de herfst, die een welverdiende plaats op ons bord verdienen.

Pompoen, wordt in Nederland sinds de jaren ’70 geteeld, begonnen in de biologische sector. De ronde oranje pompoen is het meest populair geworden. Waarom? Waarschijnlijk omdat dit de enige pompoen is die je niet hoeft te schillen. Alleen pitten eruit halen en in ruwe stukken snijden is genoeg. Daarna koken met een ui en verse gember in bouillon als basis voor soep of saus.Bereiding pompoensaus

 

Zoveel werk, waar haal ik de tijd in deze tijd vandaan? Dat hoor ik vaak. Maak het in een verloren uurtje, zou ik zeggen. Het snijden en ontpitten van de pompoen is 10 á 15 minuten werk, inclusief klaarzetten en opruimen. Snipper ook een ui en ongeveer 5 cm verse gember op 1 pompoen. Fruit dan de ui en gember in een eetlepel milde olijfolie, en voeg de stukken pompoen toe. Voeg zoveel bouillon zodat de pompoen onder staat en breng aan de kook. Laat het dan 20 á 30 minuten, afhankelijk van de grootte van stukken pompoen.

Ondertussen heb je tijd voor iets anders!!

Doe een meditatie, maak een dansje, lees de krant, of check je mail.

Of bereid de rest van het eten. Pureer in ieder geval de pompoen als deze gaar is. Dit is een basis voor soep of saus. en kun je gerust een week op 4 graden in de koelkast bewaren of invriezen voor langere tijd.

Ster_MG_4976 pompoensoep

In de workshops geven we pompoensaus met langzaam gegaarde vis uit de Noordzee en zeekraal uit de Oosterschelde. Bijvoorbeeld kabeljauw of zeewolf.  Deze kort bakken en 5 minuten laten nagaren, of pocheren (kort in water van 90 graden houden). De zeekraal kun je rauw eten, maar is bij de vis kort gewokt in een beetje roomboter het lekkerst.

We geven er ook gevulde paddenstoelen bij. Bij Veluwse Maiseend is een vulling van pastinaak het lekkerst, bij de kalfsoester van Ecofields maken we meestal rode pesto voor de vulling. Of een doperwtentapenade. Keus genoeg! .

Het allerbelangrijkste wat ik altijd zeg, is: maak vooral wat je leuk lijkt om te koken. Want wat je kookt met chagrijn, dat gaat het echt niet worden!

Gemakkelijk en gezond eten. Kan dat wel?

Gemakkelijk en gezond eten. Kan dat wel?

Op Boergondische Sferen maakten we in 5 minuten dressing in een handig knijpflesje en roosterden we zonnebloempitten en pompoenpitten. Gewoon, in een droge koekepan. Een heel klein beetje sojasaus erbij, goed roeren, en de pitjes op een diep bord af laten koelen.

zaden roosteren
zaden roosteren

In een afgesloten pot blijven de zaden een paar weken houdbaar en knapperig.

Zo maak je snel en gemakkelijk je salade!  Gemengde sla, rucola of spinazie  op het bord doen, dressing erdoor mengen en de geroosterde zaden erover strooien. Ik eet het bijna elke dag! Daarna kun je over de salade strooien wat je wilt.

Bijvoorbeeld blokjes –feta-kaas,  olijven, tomaatjes erover.  Of kipfilet met walnoot en peer. Of haring en uitjes, of gerookte makreel met frambozen, of garnalen en radijsjes.

Salade met dressing, zaden, haring, zongedroogde tomaat en rode bessen
Salade met dressing, zaden, haring, zongedroogde tomaat en rode bessen

In vis zitten de goede essentiele natuurlijke vetzuren, dus dat neem ik nogal eens.

Over goede vetzuren gesproken.

Maak de dressing van koud geperste olieen. Oftewel Extra Vierge. De olieen ruiken dan nog naar het oorspronkelijke ingredient, en bevatten de goede vetzuren.

dressingflesje met olieen en azijn
dressingflesje met olieen en azijn

Zo gebruik ik vaak walnootolie, koudgeperste zonnebloemolie en olijfolie extra vierge bij elkaar.  Neem dan 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels zonnebloemolie en 1 eetlepel walnootolie. Aangevuld met appel en- of frambozenazijn, van beide 1 eetlepel.  Goed schudden….  Proeven….,  Klaar!

Kun je liefde proeven?

Kun je liefde proeven?

_MG_2561 hanke met bessen close up

Met liefde gemaakt…. met passie gekookt. Je hoort het steeds vaker. AH verkoopt zelfs passie-brood, je proeft de liefde….. Maar wat betekent het eigenlijk?

Kun je Liefde proeven? En zo ja, is het dan lekkerder? En als het niet met Liefde is gemaakt, smaakt het dan minder…?

Onder 4 dames die zeer ervaren waren met meditatie, deden we een proef. Ik leerde ze een manier om energieën van liefde en eenheid aan het eten toe te voegen. Vervolgens maakten we hierin een smoothie. Die was verrukkelijk. Zo vol van smaak! Maar is dit dan een bewijs?

Veel mensen hebben wel een ervaring dat je nog voor je kinderen of gezin moet koken, terwijl je eigenlijk moe bent. En dat je dan toch iets gaat maken. En dat het dan niet lukt, of ze lusten ze het niet. En jij balen.

Als we in de kookworkshops de taken verdelen zeg ik altijd: Maak vooral datgene wat je leuk vindt, en waar het water je bij in de mond loopt. Want wat je maakt met chagrijn, dat gaat het echt niet worden! En dan is iedereen opgelucht en maakt iedereen wat hij/zij leuk vindt om te maken.

Om op de 4 dames terug te komen. We gingen gewoon kletsen en maakten de smoothie opnieuw, nu op de automatische piloot. En wat werd het? Het werd gewoon, maar zonder een geheel, alsof je heel veel smaken bij elkaar proefde.

Daarna gaven we de smoothie de aandacht van liefde en eenheid. Ja, er was nog een beetje citroensap nodig, dat ook, en het proefde als een heerlijk geheel!

Met liefde gemaakt. ..

Betoverend lekker!

Bier….. ook culinair?

Bier….. ook culinair?

Ja, bij culinair eten drink je wijn. Althans dat dacht ik tot voor kort. Maar culinair eten met bier is in opkomst!

Bij de kookworkshop in samenwerking met Bierevents, serveerden we van te voren champagnebier met boerentapas!

Op het bierfestival afgelopen mei in Den Bosch kocht ik een kaasje van Duits en Lauret dat met Stout bier bereid was. Stout bier? Dat had ik in Oregon in Amerika gedronken!

Ik was net terug van mijn ontdekkingsreis naar “local food” in Oregon. Cafés waar je gewoon bier kunt drinken kent Oregon eigenlijk niet, maar ambachtelijke bierbrouwerijen waar je ook kunt eten zijn in opkomst! Hierboven de Standing Stone in Ashland.

En ik belandde in Oakridge bij een bierbrouwerij annex eetcafé met vijf zelf gebrouwen bieren op de tap!

 

 

 

 

 

 

Ik mocht ze allemaal proeven en vervolgens zeggen welke ik wilde drinken!  Dat was nog eens service! Het werd een heerlijk donker Stout bier, genaamd Winter Stout.

En ja, toen ook maar wat eten. Dit vroeg om een wat vettere hap. Het werden de ambachtelijk bereidde fish and chips. De frites waren gemaakt van aardappelen in de schil; het was heerlijk.

 

 

En nu zag ik dat kaasje in Den Bosch met Stout bier bereid door Duits en Lauret; een ambachtelijke brouwerij uit Vleuten! Dat kon ik niet laten liggen.

Uiteraard serveerden we het kaasje met een Winter Stout van Duits en Lauret. Het kaasje smaakte door het bier wat erin zat iets zoeter, een beetje zoals een Franse Comté of een Jura kaas. En dat deed het bijzonder goed bij het Stout bier….!

Van Henk leerde ik dat -overgewaaid uit Amerika- hier steeds meer het Stout-bier wordt bereid. Een bier met een speciaal brouw proces, dat het edele spul donkerder en zoeter maakt.

Ja, culinair met bier is fun!

 

Meer informatie over ambachtelijk bereid bier op:

www.duitslauret.com en www.bierevents.nl.

Suikerbieten…..

Suikerbieten…..

Voorgerecht van rode biet

Een tijdje geleden had ik een kookworkshop met mensen van de SuikerUnie uit Gastel, bij Dinteloord. Ja, vroeger leerde ik dat daar de suiker vandaan komt.

De mensen kwamen uit Brabant, Zuid Holland en Zeeland, maar ook uit Groningen en Drenthe. Woudenberg –Midden Nederland- lag er mooi tussen in. Ik legde uit waar de groenten vandaan kwamen, de aardappelen en het vlees.    En ja… de suiker voor door de rode bessen, kwam natuurlijk van de SuikerUnie.

“Waar staan die suikerbieten eigenlijk?”, vroeg ik. “Overal in Nederland, was het antwoord, behalve hier!”

De omzet van de SuikerUnie blijft stijgen terwijl het aantal producten redelijk constant blijft met bijvoorbeeld fijne suiker, basterdsuiker, suikerklontjes, kandijsuiker en keukenstroop. Kennelijk eten mensen toch elk jaar weer meer suiker.

“Logisch”, zei een goede vriendin van me. Suiker is verslavend, dus je gaat er meer van eten. Tja….

Waarom staat de suikerbiet zo in ongezond daglicht? Ja, door het raffinageproces zitten er weinig tot geen vezels, mineralen en andere voedingsstoffen meer in. Enkel de zoetstof suiker blijft over, waardoor je eigenlijk niet meer van voeding spreekt.

Kan de suikerbiet dan niet wat puurder en ongeraffineerder worden aangeboden? Min of meer krijg je dan keukenstroop. Vroeger noemden wij dit pannenkoekenstroop, omdat deze alleen met het eten van pannenkoeken op tafel kwam. Ja, keukenstroop smaakt in onze beleving zelfs naar pannenkoeken! Daar ga je geen saus voor bij een hoofdgerecht van bereiden. En ook geen smoothie of tapenade met de blender.

Toevallig at ik de laatste maanden geen suiker. Voor mijn gezondheid. Van rode biet schaafde ik plakjes, en marineerde deze in de olijfolie, knoflook en verse gember. Van geweekte noten, citroen en knoflook maakte ik in de blender een tapenade, en serveerde dat bij de rode biet. Een leuk voorgerecht.

Toch jammer dat er in Midden Nederland geen suikerbieten staan. Kon ik de plakjes ervan uitproberen….!

 

Schrijf je comment! Hoe ervaar jij de suikerbiet?
En wat heb jij wel of niet met suiker?