Suikerbieten…..

Suikerbieten…..

Voorgerecht van rode biet

Een tijdje geleden had ik een kookworkshop met mensen van de SuikerUnie uit Gastel, bij Dinteloord. Ja, vroeger leerde ik dat daar de suiker vandaan komt.

De mensen kwamen uit Brabant, Zuid Holland en Zeeland, maar ook uit Groningen en Drenthe. Woudenberg –Midden Nederland- lag er mooi tussen in. Ik legde uit waar de groenten vandaan kwamen, de aardappelen en het vlees.    En ja… de suiker voor door de rode bessen, kwam natuurlijk van de SuikerUnie.

“Waar staan die suikerbieten eigenlijk?”, vroeg ik. “Overal in Nederland, was het antwoord, behalve hier!”

De omzet van de SuikerUnie blijft stijgen terwijl het aantal producten redelijk constant blijft met bijvoorbeeld fijne suiker, basterdsuiker, suikerklontjes, kandijsuiker en keukenstroop. Kennelijk eten mensen toch elk jaar weer meer suiker.

“Logisch”, zei een goede vriendin van me. Suiker is verslavend, dus je gaat er meer van eten. Tja….

Waarom staat de suikerbiet zo in ongezond daglicht? Ja, door het raffinageproces zitten er weinig tot geen vezels, mineralen en andere voedingsstoffen meer in. Enkel de zoetstof suiker blijft over, waardoor je eigenlijk niet meer van voeding spreekt.

Kan de suikerbiet dan niet wat puurder en ongeraffineerder worden aangeboden? Min of meer krijg je dan keukenstroop. Vroeger noemden wij dit pannenkoekenstroop, omdat deze alleen met het eten van pannenkoeken op tafel kwam. Ja, keukenstroop smaakt in onze beleving zelfs naar pannenkoeken! Daar ga je geen saus voor bij een hoofdgerecht van bereiden. En ook geen smoothie of tapenade met de blender.

Toevallig at ik de laatste maanden geen suiker. Voor mijn gezondheid. Van rode biet schaafde ik plakjes, en marineerde deze in de olijfolie, knoflook en verse gember. Van geweekte noten, citroen en knoflook maakte ik in de blender een tapenade, en serveerde dat bij de rode biet. Een leuk voorgerecht.

Toch jammer dat er in Midden Nederland geen suikerbieten staan. Kon ik de plakjes ervan uitproberen….!

 

Schrijf je comment! Hoe ervaar jij de suikerbiet?
En wat heb jij wel of niet met suiker?

4 gedachten over “Suikerbieten…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.