Bier….. ook culinair?

Bier….. ook culinair?

Ja, bij culinair eten drink je wijn. Althans dat dacht ik tot voor kort. Maar culinair eten met bier is in opkomst!

Bij de kookworkshop in samenwerking met Bierevents, serveerden we van te voren champagnebier met boerentapas!

Op het bierfestival afgelopen mei in Den Bosch kocht ik een kaasje van Duits en Lauret dat met Stout bier bereid was. Stout bier? Dat had ik in Oregon in Amerika gedronken!

Ik was net terug van mijn ontdekkingsreis naar “local food” in Oregon. Cafés waar je gewoon bier kunt drinken kent Oregon eigenlijk niet, maar ambachtelijke bierbrouwerijen waar je ook kunt eten zijn in opkomst! Hierboven de Standing Stone in Ashland.

En ik belandde in Oakridge bij een bierbrouwerij annex eetcafé met vijf zelf gebrouwen bieren op de tap!

 

 

 

 

 

 

Ik mocht ze allemaal proeven en vervolgens zeggen welke ik wilde drinken!  Dat was nog eens service! Het werd een heerlijk donker Stout bier, genaamd Winter Stout.

En ja, toen ook maar wat eten. Dit vroeg om een wat vettere hap. Het werden de ambachtelijk bereidde fish and chips. De frites waren gemaakt van aardappelen in de schil; het was heerlijk.

 

 

En nu zag ik dat kaasje in Den Bosch met Stout bier bereid door Duits en Lauret; een ambachtelijke brouwerij uit Vleuten! Dat kon ik niet laten liggen.

Uiteraard serveerden we het kaasje met een Winter Stout van Duits en Lauret. Het kaasje smaakte door het bier wat erin zat iets zoeter, een beetje zoals een Franse Comté of een Jura kaas. En dat deed het bijzonder goed bij het Stout bier….!

Van Henk leerde ik dat -overgewaaid uit Amerika- hier steeds meer het Stout-bier wordt bereid. Een bier met een speciaal brouw proces, dat het edele spul donkerder en zoeter maakt.

Ja, culinair met bier is fun!

 

Meer informatie over ambachtelijk bereid bier op:

www.duitslauret.com en www.bierevents.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.