Paddenstoelen en pompoenen

Paddenstoelen en pompoenen.

Herfst, de paddenstoelen schieten uit de grond. De pompoenen zijn geoogst. Het zijn de “vruchten” van de herfst, die een welverdiende plaats op ons bord verdienen.

Pompoen, wordt in Nederland sinds de jaren ’70 geteeld, begonnen in de biologische sector. De ronde oranje pompoen is het meest populair geworden. Waarom? Waarschijnlijk omdat dit de enige pompoen is die je niet hoeft te schillen. Alleen pitten eruit halen en in ruwe stukken snijden is genoeg. Daarna koken met een ui en verse gember in bouillon als basis voor soep of saus.Bereiding pompoensaus

 

Zoveel werk, waar haal ik de tijd in deze tijd vandaan? Dat hoor ik vaak. Maak het in een verloren uurtje, zou ik zeggen. Het snijden en ontpitten van de pompoen is 10 á 15 minuten werk, inclusief klaarzetten en opruimen. Snipper ook een ui en ongeveer 5 cm verse gember op 1 pompoen. Fruit dan de ui en gember in een eetlepel milde olijfolie, en voeg de stukken pompoen toe. Voeg zoveel bouillon zodat de pompoen onder staat en breng aan de kook. Laat het dan 20 á 30 minuten, afhankelijk van de grootte van stukken pompoen.

Ondertussen heb je tijd voor iets anders!!

Doe een meditatie, maak een dansje, lees de krant, of check je mail.

Of bereid de rest van het eten. Pureer in ieder geval de pompoen als deze gaar is. Dit is een basis voor soep of saus. en kun je gerust een week op 4 graden in de koelkast bewaren of invriezen voor langere tijd.

Ster_MG_4976 pompoensoep

In de workshops geven we pompoensaus met langzaam gegaarde vis uit de Noordzee en zeekraal uit de Oosterschelde. Bijvoorbeeld kabeljauw of zeewolf.  Deze kort bakken en 5 minuten laten nagaren, of pocheren (kort in water van 90 graden houden). De zeekraal kun je rauw eten, maar is bij de vis kort gewokt in een beetje roomboter het lekkerst.

We geven er ook gevulde paddenstoelen bij. Bij Veluwse Maiseend is een vulling van pastinaak het lekkerst, bij de kalfsoester van Ecofields maken we meestal rode pesto voor de vulling. Of een doperwtentapenade. Keus genoeg! .

Het allerbelangrijkste wat ik altijd zeg, is: maak vooral wat je leuk lijkt om te koken. Want wat je kookt met chagrijn, dat gaat het echt niet worden!